2.910 Comments

 1. Marc

  Lieve Lisa en Peter,dat komt even binnen:na zoveel blije berichten over jullie tweede spruit dit relaas over Nora.Ik kan niks anders zeggen dan dat ik jullie elke avond in mijn avondgedachten meeneem en hoop dat deze nare periode zo snel mogelijk als verleden te bestempelen is.Veel sterkte en wijsheid in deze periode wens ik jullie,GrtMarc

 2. Een verschrikkelijk verhaal – nachtmerrie van elke ouder.

  De hamvraag die echter niet in deze column wordt aangeraakt: was deze baby gevaccinneerd?

  Normaal gesproken vind de eerste vaccinatie tegen kinkhoest plaats tussen 6 en 9 weken. Was Nora gevaccinneerd of niet? Zo niet, waarom niet?

  Dit is essentieele informatie en context, juist voor zo’n schrijnend en schrikwekkend scenario.

  • Hi Roland, Norah was 2 weken toen de kinkhoest toe sloeg. En dus nog niet gevaccineerd. Ik kreeg het zelf ook en was wel ingeënt. Jammergenoeg beschermt de inenting die babies tussen 6-8 weken krijgen niet volledig. Zowel ingeënte als niet ingeënten kunnen het krijgen. En ook na de eerste inenting zijn babies niet beschermd, pas nadat ze alle drie de prikken hebben gehad krijgen ze enige bescherming en dan zijn ze al vijf maanden oud. Vandaar dat vanaf januari 2019 vrouwen tijdens hun zwangerschap al een inenting tegen kinkhoest kunnen krijgen die de baby in de buik al iets bescherming biedt. Norah is geboren in november, helaas een paar maanden te vroeg wat dat betreft. Hoop dat ik je wat meer informatie heb kunnen geven. In mijn column die ging over hoe het voor mij was dat m’n baby stopte met ademhalen, wilde ik hier niet op in gaan. Ik krijg maar 500 woorden in de Ouders van nu. Wat te doen met kinkhoest is weer een heel ander lang verhaal.

   • Beste Lisa,

    hartelijk dank voor je reactie.

    Ik begrijp dat deze column vooral gaat over jullie ervaring om als ouders dit door te maken, en het is begrijpelijk dat daar de nadruk op ligt. Maar juist omdat het zo’n verschrikkelijke ervaring is, en juist omdat het ook nog veel slechter af had kunnen lopen is het denk ik toch belangrijk om er altijd op te wijzen dat het heel belangrijk is om kinderen te laten vaccineren.

    Dat die informatie misschien niet makkelijk in jouw persoonlijke relaas viel in te passen, is te begrijpen. Maar ik vind dat de redactie wel de verantwoordelijkheid heeft om een stukje “terzijde” tekst te plaatsen waarin gewezen zou moeten worden op het belang van vaccinatie ter preventie van kinkhoest (en andere kinderziektes).

    • Hi Roland, je zult begrijpen dat ik inmiddels alles weet van kinkhoest en de vaccinaties er tegen. Ik heb me de afgelopen maanden er totaal in onder gedompeld. Het is zo gecompliceerd dat ik denk dat een kort statement van een blad voor jonge ouders niet volstaat. Een keer een langer artikel erover schrijven zou wel kunnen. Er zijn namelijk heel veel mitsen en maren die ook door de kinderartsen in het ziekenhuis zijn benoemd. We willen zo graag dit voorkomen bij onze kinderen maar ik denk dat we moeten accepteren dat we dat soms niet kunnen. En dat we ook niet altijd HET antwoord hebben. Ik wil er best een keer dieper op in gaan. Dank voor je betrokkenheid! Groetjes Lisa

 3. Tessa

  Pfff wat een heftig verhaal. Tijdens mijn coschap kindergeneeskunde kwam ik ze zo vaak tegen, die arme kleintjes met de 100 dagen hoest. Verschrikkelijk. Veel sterkte voor die kleine meid!

  • Dank je Tessa. En wat fijn dat jij de immense inspanning hebt geleverd om al onze zieke kindjes te helpen wanneer wij ouders zelf zo onmachtig zijn geworden. Diepe buiging en dank je wel voor de veiligheid die jullie bieden. Het kunnen leunen op jullie kunde sleept ons er doorheen.

 4. Moniek

  Ik zocht een plek om te reageren, niet eens persé enkel op dit verhaal, maar op de velen die ik inmiddels gelezen heb de afgelopen jaren. Met name de laatste maanden, sinds onze 2e zoon geboren is, raken je verhalen me zo. Je schrijft prachtig puur, zoals het is, niet mooier dan het is…heel eerlijk komt het over. Dank voor de verschillende emoties die je verhalen bij me losmaken en me stil laten staan bij het hier en nu. Ik wens je de komende tijd meer rust toe met je 2 prachtige meiden.

  • Hi Moniek wat een onwijs fijne reactie. Wat bijzonder dat je de tijd neemt dit met me te delen. Wat mooi dat we elkaar in m’n verhalen zo mogen ontmoeten. Warme groet, Lisa