15 Comments

 1. Danielle

  Wat een fijne boekentips, dank! Vooral die eerste met die dieren lijken me prachtig en precies de juiste sfeer weergeven. En ook wel ‘blij’ met de kritiek op het zo bejubelde Dermaton-platen boek. Hier ook in huis gehaald voor de oudste (8 jaar geleden) en wat me toen vooral (in tweede instantie) stoorde was dat alles zo ingevuld werd door al die platen… het laat niets meer aan de fantasie over… hoe de Sint en de pietjes leven in Spanje, hoe het pietenhuis eruit ziet….nu nog (45 jaar inmiddels 😉) kan ik zo levendig mijn eigen fantasie-beelden ophalen van hoe ik dat zelf had bedacht… kinderen hebben zo weinig nodig om hun verbeelding te laten werken, alleen een paar suggesties…dat vind ik wel jammer van tegenwoordig, alles wordt zó ingevuld met kant-en-klare beelden, pakjesboten die je kunt bezoeken, pietendorpen… laten we hopen dat onze kinderen ook vooral later herineringen hebben, gebaseerd op hun eigen verbeelding . De meeste boeken die je hier bespreekt laten gelukkig nog veel voor eigen fantasie en invulling.

  • Wat een mooie reactie! Nu ik dit zo lees van jou denk ik dat dit ook de boeken zijn die ik kies als mooiste boeken. Boeken die vooral een sfeer meegeven. Met pepernotengeuren en kou. De focus ligt nu zo op wat kan er eigenlijk nog…dat ik helemaal vergeten was wat me hiervoor altijd zo aansprak en me deed kiezen voor de boeken die ik heb. Dank je dat je dit weer zo inzichtelijk hebt gemaakt! Je hebt helemaal gelijk!!

 2. Flore Vande Walle

  Dank je wel voor de boekentips. Het zien er prachtige boeken uit.
  Mag ik toch een bedenking geven bij de vele commentaren op de zwarte pieten. Ik begrijp dat dit voor sommige mensen pijnlijk kan zijn. Maar toch denk ik dat vooral wij volwassenen hier een probleem van maken. Als kind heb ik zelf nooit de link gelegd tussen een zwarte piet en iemand met een donkere huidskleur. Ook mijn eigen kinderen doen dit niet. Zwarte Piet is zwart door de schoorsteen want hij komt ook helemaal niet uit Afrika, hij komt uit Spanje.
  Als kleuterleidster geef ik les in een multiculturele school. In mijn klas heb ik kinderen met verschillende huidskleuren. Ook zij leggen nooit de link tussen Zwarte Piet en de kinderen met een donkere huidskleur. Die link wordt enkel gemaakt door volwassenen en sommige volswassenen dringen deze op aan hun kinderen. En dat vind ik heel erg.
  Natuurlijk ook omdat volwassenen de link leggen met het verleden en kinderen de geschiedenis niet kennen. Maar moeten we soms niet eens denken als kinderen. Moeten we niet gewoon leren genieten van de magie en het allemaal niet zo moeilijk maken.
  Ik vind het ook jammer dat we door die heisa vele prachtige boeken uit onze eigen kindertijd, onze eigen herinneringen dan niet meer kunnen gebruiken.
  Ik hoop dat je dit standpunt ook begrijpt.

  • Hi Flore, dank je wel voor je reactie. Natuurlijk begrijp ik die goed. En je hebt gelijk, kinderen zien de verschillen vaak niet eens. Roetveegpiet of Zwarte Piet, het valt ze nauwelijks op. Al schmink je ze roze en geef je ze glitterhaar, het blijven voor hen Pieten. Ook een Sinterklaas met een donkere huidskleur blijft Sinterklaas als je hem een mijter, tabberd, staf en witte baard geeft. Wel weet ik van gekleurde vrienden dat ze als kind werden uitgemaakt voor Zwarte Piet. En dat hen dat enorm heeft gekrenkt. Ook nu weer op het voetbalveld wordt de Zwarte Piet ingezet om te discrimineren. En dus moet hij veranderen. En inderdaad, niet voor de kinderen, maar vanwege het potje dat wij groten ervan maken. Ook internationaal gezien is de Piet met dikke lippen, kroeshaar en oorbellen in een belediging voor velen. Onze Hollandse traditie doet ons ook daar geen goed. Ik sta dus vierkant achter de verandering. Maar je hebt gelijk, voor de kinderen is het allemaal prima. Simcha pakt nu toch steeds het meezingboek van Rie Cramer met echt een paar hele zwarte pieten erin. Die ook echt als knecht staan afgebeeld. Maar ze ziet het niet. Dus ik laat het maar. Maar zelf pak ik het boek minder. Ik voel je helemaal, het is vooral iets van de volwassenen. En ik kan me voorstellen dat het zeer doet om van geliefde tradities afscheid te nemen. Net als van een paar geliefde boeken. Maar misschien moet het wel.. Warme groet, Lisa

   • Flore Vande Walle

    Het is inderdaad erg als zwarte piet gebruikt wordt als discriminatie. Dat moet inderdaad veranderen.
    Nog een boekentip: Luuk en Lotje, het is Sinterklaas, van Ruth Wielockx. Het is een klassiek Sinterklaasverhaal over 2 kleuters die Sinterklaas vieren. Maar op de prenten zien we roetpieten en het woord Zwarte Piet komt niet voor in het verhaal. Het is een heel herkenbaar verhaal voor kleuters.

    groetjes en prettig weekend, Flore

 3. Jade

  Beste Lisa,

  Een waardevolle aanvulling is wat mij betreft het boek “Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet. De sinterklaasliedjes van nu.”
  Met mooie eigentijdse liedjes, gezongen door een man. Ook fijn voor de afwisseling!
  Een boek met cd van Paul Passchier en Thedo Keizer. De liedjes zijn ook via Spotify te luisteren.

  Hartelijke groet, Jade

  • Dank je wel Jade voor je reactie! Ik ken Paul en Thedo persoonlijk! Hun boek en de liedjescd zijn inderdaad heel fijn. Toch zaten ze niet in de keuze van Simcha en heb ik ze daardoor niet in mijn stukje opgenomen. Maar ik overweeg een tweede blog met alle tips van de lezers erin! Daar zal deze zeker bijzitten. Warme groet, Lisa

 4. Dafne

  Dag Lisa, wat fijn dat je deze mooie boeken hebt gevonden. Ik Wil je attenderen op het boekje ‘het wonderbaarlijke leven van Nicolaas’. Daarin staat een Poes ipv Piet. En een eerlijk en ontroerend verhaal voor kinderen die vragen gaan stellen.

  • Dank voor je reactie Dafne! Simcha is nog een Sinterklaasdromer maar zodra ze begint te ontwaken en bij de wakkeren gaat horen zullen we het zeker gaan lezen. Voor nu schrijf ik mijn blogjes samen met haar. Zij kiest met mij de boeken, we lezen ze samen en dan kiest ze haar favorieten. Ik probeer daar dan een mooi stukkie van te maken. In ons boek Het hele jaarfeesten heb ik een brief geschreven, destijds aan Wolf omdat hij van dromer naar waker dreigde te gaan, die je ook kan voorlezen of waardoor je je kan laten inspireren bij dit mooie overgangsmoment. Zo mooi als de werkelijke wereld net zo mooi blijkt als die in je dromen 😉

 5. Helen

  Dankjewel voor de boekentips, ik heb er meteen 2 besteld om hier met mijn kinderen van te genieten. Is het je opgevallen dat de playlist van zie de maan schijnt door de bomen niet is aangepast terwijl het boek dat wel is? (Dus nog met knecht ed)
  Iemand tipte mij de aangepaste liedjes van Paul Passchier, echt too! Ook in Apple Music te vinden.

  • Dank voor je reactie! Ik heb van de uitgever begrepen dat de nieuwe versie inderdaad geen cd erbij heeft. De opnames die op Itunes etc nog te beluisteren zijn, komen inderdaad van de eerdere uitgave. Zou te gek zijn als daar ook nieuwe opnames van komen want we zijn erg aan de sfeer van de cd gehecht! Het boek van Paul Passchier en Thedo Keizer met de nieuwe liedjes heeft ook een heel nieuw uiterlijk gekregen. Mooi dat men zo wil mee veranderen. Ik heb ook mede door jouw reactie besloten een tweede blog te schrijven met daarin alle nieuwe lezerstips meegenomen. Warme groet! Lisa

 6. Helen

  Ah, dankjewel voor de uitleg! Er zat idd geen cd bij het boek. Maar nu snap ik het. Mooi hoe eea langzaam verandert en daarbij toch de kenmerkende sfeer en traditie behouden blijft. Benieuwd naar je volgende blog!

 7. Josine

  Ik heb het boek van Paul Biegel besteld naar aanleiding van de tip. Helaas staan er wel allemaal donkere pietjes op de eerste pagina. Ondanks het mooie verhaal hoort hij naar mijn mening dus niet in dit lijstje thuis..

  • Hi Josine, dank voor je reactie. Ik heb naar aanleiding van je bericht nog eens goed gekeken en snap dat je het zo ervaart. Als je kijkt naar de donkere kleur van de Pieten dan heb je gelijk. Voor mijzelf was die enkele pagina met de afbeelding met Pieten erop een twijfelgeval omdat je de Pieten in de verte ziet. Alsof je als kind aan de kant van de kade staat te kijken naar de intocht. Ze hebben geen specifieke trekken, geen kroeshaar, geen dikke lippen, geen oorbellen. Je zou eigenlijk niet goed kunnen zeggen watvoor Pieten het zijn. Het is tenslotte niet van dichtbij en dus is er ruimte voor eigen invulling. De Pieten hebben ook geen onderdanige rol in de afbeelding. Ze zitten in de koets en op de bok. Sint draagt zijn eigen staf. Ik kan daar goed mee leven. Ook in de klas van de hoofdpersoon zitten kinderen met een andere etnische achtergrond. Wat ik belangrijk vind. En mocht je er toch echt moeite mee hebben, wat ik me kan voorstellen, dan kan je die ene prent zonder tekst en zonder rol in het verhaal best dichtplakken. De rest van het mooie boek blijft dan helemaal overeind. Misschien een ideetje? Warme groet, Lisa

 8. Josine

  Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik twijfelde inderdaad ook om de pagina’s dicht te plakken. Er staan verderop in het boek alleen nog meer donkere pietjes. En een kindje helemaal zwart gesminkt. Ik vind hem daarom niet oke! Ik denk dat we juist in deze tijd duidelijk ergens voor moeten gaan staan. Dus geen zwarte pieten..
  Gelukkig komen er steeds meer aangepaste/verantwoorde boeken die wel oké zijn 🙂
  Fijne Sinterklaastijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *