‘Mama, waarom heet Palmpasen eigenlijk Palmpasen?’ Toen Jezus in Jeruzalem aankwam waren mensen zo blij dat ze met palmbladeren naar hem wuifden en deze op de weg legden zodat zijn ezeltje zacht zou lopen, zei ik. Ze vonden dat hij hun nieuwe koning was. Simcha keek me nog verwarder aan dan eerst. ‘Jezus? Zijn moeder Maria zat toch op een ezeltje?’ Oké, die zag ik niet aankomen. Voor haar was Jezus dat baby’tje dat in de kribbe lag met Kerstmis. Nooit sprak ik veel over de Christelijke achtergronden van de feesten die we vierden. We vieren ze zonder uitleg en markeren er het voortgang van de seizoenen mee. We wortelen ons ermee in het jaar en verbinden ons met de natuur om ons heen. Maar dit jaar liepen Simcha’s klasgenoten voor het eerst met een kruisvormige palmpaasstok. Niet meer met een stok met een hoepeltje die verwees naar de terugkeer van de zon. Tijd om dus toch wat meer te gaan vertellen.
Deze hele Stille week lezen we iedere dag in de Kinderbijbel van D.A. Cramer- Schaap en Annemarie van Haeringen. Simcha vraagt er steeds zelf naar. Wat lezen we vanavond? De Gorgels? Daantje de wereldkampioen? ‘De bijbel mam!’ Goed, de bijbel dus. En ik vind het belangrijk dat ze erover leert. Zo kan ze later veel kunst en geschiedenis duiden. Maar het is wel fijn dat het verhaal zoals het in deze bijbel verteld wordt helemaal past bij haar leeftijd. Ik vind het toch een onbegrijpelijk wreed verhaal. Het zorgt wel voor mooie gesprekken over dood en wedergeboorte die gek genoeg zo passen bij deze tijd waar we nu in leven.
Met Norah lees ik veel in Het wonder van het ei van Andreas Német en Hans-Christian Schmidt. Met stevige schuifjes leef je mee met de weg van ei maar kuiken. Norah geeft moeder en kind steevast een dikke zoen bij het plaatje waar ze het kuikentje innig gelukkig tegen de borst drukt. Daarna moeten we altijd even naar de ‘pikkies’. We hebben twee broedende hennen die we fluisterend van nieuw voer voorzien. Soms piept er een eitje onder haar opgebolde veren vandaan. Norah wijst blij. Door het boekje denk ik dat ze wel weet wat er te gebeuren staat.
Ook Dottie’s eieren van Julia Sykes en Jane Chapman is favoriet. Dottie ziet alle leuke jonge dieren op de boerderij en vindt haar eigen eitjes prachtig, maar ze liggen wel stil. Totdat ze uitkomen! Dan komt iedereen kijken en is ze zo trots. Een boek dat al voor hele kleintjes leuk is omdat alle dieren op de boerderij er in voorkomen. Dottie gaat bij allemaal op kraambezoek. Een mooie gelegenheid voor je kleintje om te laten horen welke dierengeluiden ze allemaal kennen. Als de eitjes hier zijn uitgekomen dan krijgen de meisjes als cadeau het vervolg Dottie’s kuikens. Gaan we weer hele nieuwe avonturen beleven!
Mijn allerlievelingsboek om uit voor te lezen deze dagen is de prachtige verhalenbundel Vrolijk Pasen! van uitgeverij De Vier Windstreken. Met Haas Huppel en de paashaas van Kathrin Siegenthaler en Marcus Pfister, Het paaskuikrn van Géraldine Elschner en Alexandra Junge, Het slimme paaseierenplan van Pirkko Vainio, Eieren voor de koning van Martina Schlossmacher en Iskender Gider en Goed gedaan, Kippiekip! van Sarah Emmanuelle Burg. Alle verhalen zijn ons even lief. Het is echt een kwestie van we kunnen niet kiezen dus lezen ze allemaal maar voor. Prachtig geïllustreerd allemaal. Het boek is een tijd uit de handel geweest maar gelukkig is het eindelijk terug en voor iedereen weer te krijgen. Hoera voor de uitgever!
Echt een mooi boek om kleinkinderen op te sturen die je nu niet kan zien met Pasen. Tip: maak eerst een filmpje van jezelf terwijl je de verhalen voorleest. Stuur die met Pasen op via whatsapp zodat de kinderen in het boek kunnen bladeren terwijl ze naar de stem en het gezicht van Opa en Oma kunnen kijken. Zijn jullie bij het Paasontbijt toch een beetje bij elkaar.
Wij lezen bij ieder Paasontbijt Kuiken en muis op stap van Loek Koopmans. Terwijl papa het lieve verhaal op rijm voorleest, doe ik het tafelspel. Het lijkt of er alleen wat doekjes midden op tafel liggen in lentekleuren. Maar steeds tover ik er een houten diertje onder vandaan en beeld ik uit wat het verhaal vertelt. Over een kuikentje dat samen met een muisje het kippenhok verlaat en de wijde wereld intrekt. Ze komen langs allemaal mooie lentetaferelen en bij terugkomst in het hok is er een broertje geboren, een eitje uitgekomen. Aan het einde van het tafelspel is de hele tafel prachtig versierd. Simcha kijkt er nu al naar uit om het dit jaar samen met mij voor Norah te spelen. Nodig: het boek, een paar doeken, een muisje, kuikens, kippetjes, een haan. Wij hebben ze van hout maar je kan ze ook maken van bijenwas, klei of vilt. Veel van de dieren die ze onderweg tegenkomen beeld ik met mijn handen uit, dat scheelt een hoop geknutsel. Een vlinder, een vogel, een slak. We nemen een handje kippenvoer en voeren de kippetjes waardoor ze van onder de doek tevoorschijn komen en knutselen een ei waar echt een kuikentje uit tevoorschijn komt. Zo gaat het op paasochtend echt over de komst van al het nieuwe lenteleven en iets minder over de chocolade eieren.
Bij deze zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om Uitgeverij Unieboek Het Spectrum te vragen om het boekje Dribbel’s eerste paasfeest weer uit te brengen. We hebben het bij de bibliotheek geleend en Norah leest het wel tien keer per dag, zittend in haar kleine rieten stoeltje naast de boekenkast. ‘Ei!’ roept ze telkens verheugd als ze achter de flapjes weer een ei heeft gevonden. Ik weet zeker dat ze door dit boek straks met Pasen als een raket door de boomgaard hobbelt op zoek naar paaseitjes.
En vergeet niet te kijken naar het paashoofdstuk in ons boek Het hele jaar feesten lente & zomer !!
Hi! I simply wish to give you a big thumbs up for the excellent info youve got right here on this post. I will be returning to your blog for more soon.
You ought to take part in a contest for one of the highest quality websites on the net. I most certainly will recommend this web site!
Good post. I definitely appreciate this website. Stick with it!
Thank you very much for the information http://tupalo.com/en/users/4228838