We kijken hoe de lucht verkleurt voordat het buiten donker wordt. Nog even vlamt het licht op voordat het dooft en de sterren en de maan de wacht houden.

Zodra het donker is hijsen we ons in onze jas. Muts op. Sjaal om. Onze uitgeholde pompoentjes mee naar buiten. Dit jaar voor het eerst ook een kleintje voor Norah. Vorig jaar liep ik nu op alle dagen. Sint Maarten was de uitgerekende datum. Een van de redenen waarom we haar een naam wilde geven die ‘licht’ betekent. Nu ze bij ons is, weet ik dat het veel meer redenen had. Iedereen die in haar oogjes kijkt ziet het ook. Ze is zelf een Sint Maarten lantaarntje dat ieders hart verwarmt. Negen maanden lang keken we uit naar haar komst, naar 11 november. Sint Maarten zal voor altijd een speciale datum zijn. In dankbare stilte steek ik de kaarsjes aan.

Zodra de lichtjes aan zijn, beginnen we zacht te zingen. Over ons lichtje dat stralen mag in donkere dagen. Nu de zon zijn kracht verliest en niet zo lang meer op ons schijnt, zullen wij zelf stralen voor elkaar. Onze warmte verspreiden. Wij maken dan ook een lantaarntje uit een knol of een pompoen. Groot gegroeid door de kracht van de zon, draagt het die zonnekracht in zich, en brengen wij die van deur naar deur. Als beeld van hoop in donkere tijden. Ook al blaast de wind flink en probeert het ons kaarsje uit te blazen. Soms lukt het de wind ook, maar we steken ons lichtje gewoon weer aan.

We lopen even naar Opa en Oma zingen een lied voor een nootje, lopen zingend naar de buren voor een mandarijn en weer terug naar huis waar papa een zelfgebakken koekje heeft. Met koude rode wangen zetten we de pompoentjes op tafel en eten bij het warme licht. We delen de maaltijd zoals Sint Maarten zijn mantel met de bedelaar. Een inspirerend verhaal vind ik altijd. Hoe Maarten als soldaat zijn halve mantel weggaf aan de bevende hongerige man buiten de stadspoort. Een flinke uitdaging, vooral voor ouders, om niet je hele mantel weg te geven zodat je het zelf niet zo koud krijgt dat je niets meer voor anderen kunt betekenen. Tijdens het eten laat ik mijn gedachten gaan over welke warmte ik zou kunnen brengen de komende tijd. Om wie ik mijn mantel heen kan slaan. Door meer tijd te maken om echt naar anderen te luisteren. En voel ik hoe nodig het is om die mantel ook om onszelf heen te slaan. Want wat was het een pittig jaar, wat hebben we onze schouders eronder moeten zetten. Die vermoeide schouders kunnen wel een warme omslag gebruiken.

De komende dagen zullen we om het warme licht heen kruipen. Tot de lantaarn langzaam verschrompelt. En het nieuwe lichtfeest zich aandient van de volgende Sint die ons wil helpen herinneren hoeveel we voor een ander kunnen betekenen.

Sint Maarten zonder stress. De tijdsplanning!
Een dag van tevoren: Pompoentje met je kleintje samen uithollen. Met een guts of een aardappelschilmesje zon, maan en sterren maken. Of iets anders natuurlijk. Doe wat je kan en bij je past. Want in die van Simcha moest naast Sint Maarten en de bedelaar natuurlijk een appelboom en kippen. Maar alleen gaten er in maken met een appelboor omdat je dat gutsen niet ziet zitten, is ook echt heel mooi. Bewaren in een natte theedoek in de koelkast. Van het schraapsel maak je lekkere pompoensoep. Zorg dat je een appeltje, mandarijntje, walnootje, rozijntjes of iets anders lekkers in huis hebt om uit te delen aan de deur. Een zelfgebakken koekje in de vorm van een maantje of een sterretje is natuurlijk helemaal heerlijk. Dat kan je op de middag van 11 november zelf leuk samen bakken. Voor bij de soep maken we breekbrood. Samen brooddeeg kleien tot bolletjes. Aan elkaar plakken in de vorm van een ster. ’s Avonds na de wandeling aan tafel met elkaar delen, net als Sint Maarten zijn mantel.

In ons boek Het hele jaarfeesten staan veel leuke tips. Wat te doen met al het snoep dat je kinderen langs de deuren ophalen? Wat doe je als het in jouw straat niet wordt gevierd? Hoe hol je zo’n pompoen uit ook zonder guts en zonder vloeken? En er staan heerlijke recepten in voor pompoensoep, breekbrood en sterrenkoekjes!
Koop ons boek nu met 10% korting bij Waldorf Toys, dan heb je hem voor Sint Maarten nog in huis! En kan je zonder stress meteen wat decemberinkopen doen… Wij houden ons altijd aan ‘something they want, something they need, something to wear and something to read.’ En kochten hier voor Simcha al wat bijenwas om mee te knutselen, houten breinaalden en dikke wol waar ze zelf een lekkere sjaal mee kan breien en een mooi boek dat niet te moeilijk is zodat ze er zelf al een beetje in zou kunnen proberen te lezen. Sint koopt ook altijd iets wat ik nooit zou geven maar zij heel erg graag wil hebben. Dit jaar is het iets plastic lichtgevends in de vorm van een eenhoorn heb ik begrepen. Benieuwd of ik ook gevraagd wordt om er eentje in haar pompoentje te gutsen.
Wat een mooie tekening van de appelboom en de kippen. Wat vind ik het fijn om de warnte in je blogs te lezen. De warmte en knusheid en veiligheid die ik ook graag in mijn gezin zou brengen, maar wat me naar mijn idee vaak niet lukt. Misschien kan ik maandag een mooie avond vieren. Ik heb in ieder geval genoeg inspiratie. Nu morgen eerst de recycle sint/ speelgoed- en kinderkleding markt die ik organiseer tot een goed eind brengen en dan verder kijken. 🙂
Hi Laura! Dank voor je lieve reactie. Leg de lat niet te hoog. Gewoon per keer een dingetje. Alleen een kaarsje aansteken voor het eten en een Sint Maarten liedje zingen met elkaar is ook al mooi. Minder is echt meer. Het duurde bij mij ook jaren oefenen voordat ik onze gezinsrituelen gevonden had en die verankerd waren. Neem je tijd. Doe wat je kan. Het hoeft echt niet veel te zijn. Herhaling is zalig voor ze. Dat ze weten wat er komt. Pannenkoeken maken en die met biet kleuren en in een rode mantel vouwen tot Sint Maarten pannenkoeken is ook een grote hit. Kleine moeite. En ze onthouden het. En vragen dan volgend jaar om die pannenkoeken. Staat in ons boek hoe je dat vouwen doet. Je vindt jouw dingetjes wel. En wat te gek dat je die recycle Sint organiseert. Kijk, daar heb ik dan weer de rust en de energie niet voor. Veel liefs, Lisa
Het was een fijne dag vol positiviteit en verbinding. Op naar de volgende markt.
Bizar hoeveel speelgoed we hadden en hoeveel er over is. Er is echt al een overschot aan speelgoed op de wereld en toch blijven er nieuwe spullen gemaakt worden. We hadden 5 dezelfde auto’s die dus kennelijk veel door mensen wordt gekocht. Ze werkte helemaal goed, en toch wordt dat ook nog nieuw gekocht door mensen in de winkel.
Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk, ik moet de lat niet zo hoog leggen, want daardoor ga ik voorbij aan de kleine momenten waar met een klein beetje aandacht mijn kinderen al reuzeblij zouden zijn.
Can I simply say what a relief to discover someone who really understands what theyre discussing on the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of your story. I was surprised that youre not more popular given that you definitely possess the gift.